Wykonanie
Wszelkie desery są uwielbiane przeze mnie i rodzinkę. Zwłaszcza, że można ich zrobić tyle, ile jest się w stanie zjeść, więc nigdy nic się nie marnuje. Ten deser jest chyba najsmaczniejszym z dotychczas wykonanych przeze mnie. Smakuje jak ptasie mleczko, trochę jak pianka, nie za słodkie, idealne.Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.
Składniki:- 400 ml
jogurtu naturalnego,- 1
galaretka o smaku
truskawkowym,- 1 szklanka
wody,- 3 garście
truskawek,-
bita śmietana (może być wyciskana lub ubita kremówka z
cukrem pudrem).Sposób wykonania:W szklance gorącej
wody rozpuszczamy
galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Jogurt miksujemy do lekkiego spienienia, po czym powoli wlewamy wystudzoną
galaretkę. Całość ubijamy na lekką piankę i rozlewamy do pucharków (mi wyszły 4 sztuki). Wstawiamy do lodówki. Pod koniec tężenia wkładamy
truskawki wedle uznania i odstawiamy krem do całkowitego stężenia. Przed podaniem przyozdabiamy
bitą śmietaną.Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji: