Wykonanie
Uwielbiam placki ziemniaczane. Na szczęście robię je teraz częściej, dzięki temu, że zakupiłam urządzenie, które rewelacyjnie trze ziemniaczki. Tego brakowało w mojej kuchni. Przyznam, że w przeciwieństwie do mojego
męża, najbardziej lubię placki te najprostsze, czyli posypane
cukrem i tyle. Aby było ciekawiej, można dodać do nich jakiś sezonowy
owoc i
bitą śmietanę. Pomysłów jest wiele.Dziś placki na słodko, a już teraz zapraszam Was na placki w wersji wytrawnej, które zagoszczą tu jutro.

Składniki:- 1 kg
ziemniaków,- 1 duża
cebula,- ok. 3 łyżek
mąki,-
sól,-
jajko.Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub przy pomocy maszyny do
tarcia ziemniaków. Na drobnym sitku odciskamy powstały sok. Trzemy również obraną
cebulę.
Ziemniaki i
cebulę łączymy z
mąką,
jajkiem i
solą (do smaku, nie za dużo). Na rozgrzanej patelni nakładamy porcje masy ziemniaczanej, rozkładamy na wybraną przez nas wielkość i smażymy z obu stron do zarumienienia.Placki podajemy z
cukrem,
bitą śmietaną lub
owocami.

Przepis bierze udział w akcji: