ßßß Cookit - przepis na Szparagi z sosem serowym, miodem i orzechami

Szparagi z sosem serowym, miodem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Moje zeszłoroczne podejście do szparagów nie było zbyt udane. Wybrałam białe i może to nie była trafna decyzja jak na początek. Wzięłam pierwsze lepsze z supermarketu, chyba jakieś stare, bo chociaż dokładnie je obrałam i gotowałam zgodnie z instrukcją, to były twarde, gorzkie i łykowate. Nigdy więcej.
Jednak w tym roku, gdy ponownie zaczęły się pojawiać na wszystkich blogach kulinarnych, coś zaczęło we mnie pękać. Hmm... może by tak dać im jeszcze jedną szanse? Ok, ale ostatni raz. Wybór padł na zielone. Z czym? Haha, no jak to- z orzechami ;)
Przepis na porcję:
-pół pęczka zielonych szparagów
-40 g sera z niebieska pleśnią
-2 łyżki śmietany/kremowego serka
-odrobina mleka
-łyżeczka miodu
-kilka uprażonych orzechów włoskich
-sól i pieprz do smaku
Szparagi gotujemy na parze. W między czasie przygotowujemy sos- ser rozpuszczamy w odrobinie mleka. Gdy znikną grudki, ściągamy z gazu dodajemy śmietanę/serek i przyprawy. Przekładamy do miseczki, posypujemy orzechami i polewamy miodem. W gotowym sosie maczamy szparagi.
Połączenie dość nietypowe, ale takie właśnie lubię najbardziej :) Przyznam że cieszę się, że jednak ich nie skreśliłam z mojego menu. W takim wydaniu pewnie nie raz powtórzę.
Przepis dodaje do akcji "sezon na szparagi"
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/05/szparagi-z-sosem-serowym-miodem-i.html