Nigdy nie byłam fanką serka wiejskiego w pancakesach. Zawsze wydawało mi się, że smakują jakby były niedopieczone, coś mi tam nie pasowało, zdecydowanie wolałam wersję tradycyjnąZa to jestem ogromna fanka orzechów. Dlatego kiedy na blogu Siaśki zobaczyłam orzechowe placuszki z serkiem wiejskim postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę. I jak zwykle okazało się, że dodatek masła orzechowego i orzechów potrafi zdziałać cuda ;DOrzechowe pancakes-składniki:-80 g odsączonego serka wiejskiego(tylko grudki)-2 czubate łyzki mąki pełnoziarnistej(u mnie orkiszowa eko typ 2000)-nieduże jajko-łyżka masła orzechowego-1 lub 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich-łyżeczka miodu do smaku(można pominąć, a potem polać pancakesy miodem lub syropem klonowym)-niecała łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki zmiksować, aż grudki serka przestana być mocno wyczuwalne, a masa zrobi się gęsta. Smażyć na teflonowej patelni z odrobina masła. Pyszne są zarówno same, jak i z dodatkami. Ja podałam z syropem klonowym i domowymi powidłami śliwkowymi.Enjoy ;)