Wykonanie
OLIWKOWY CHLEBEK to wspaniały ,lekko wilgotnawy , wprost idealny na przekąski . Taki mniam-mniam , jak moja wnuczka
mówi . Po wyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W innym przypadku nie doczekałby wystygnięcia .
Składniki80 dkg
mąki 650 lub 75020 dkg
mąki żytniej300 g
oliwek bez pestek700 ml
mleka1/3 kostki
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
soliWykonanieJedną z ważnych rzeczy jaką należy pamiętać przed pieczeniem to : wszystkie składniki muszą
mieć jednakową temperaturę . Najlepiej powinny być cieple.Do miski wsypuję obydwa rodzaje
mąki ,
sól, mieszam . Na środku robię dołek i wkładam tam rozdrobnione
drożdże . Zalewam je 1 szklanką ciepłego
mleka z
cukrem. Nakrywam ściereczką na ok . 20 minut. Po tym czasie wlewam resztę
mleka i wyrabiam ciasto. Do chwili aż lekko odchodzi od ręki i miski . Wrzucam
oliwki ( pokrojone na połówki). Wyrabiam dalej ciasto aż
oliwki całkowicie znikną . Wykładam do foremki posypanej
mąką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut , po tym czasie zmniejszam do 170 stopni i piekę jeszcze ok 30 minut.