ßßß
Składniki:- serek mascarpone 250 g- biszkopty podłużne 10-15 szt.- jajka 3 szt.- kakao niesłodzone ( do opruszenia)- cukier 1/3 szklanki- czarna mocna kawa 1 - 1 1/2 szklanki- koniak lub rum lub klasycznie amaretto 25 ml1. Zaparzoną kawę musimy ostudzić i wymieszać z alkoholem .2. Biszkopty po kolei maczamy w kawie ( dosłownie na sekundę, mają być jedynie wilgotne) i układamy w naczyniu na dnie i po bokach blisko siebie.3. Żółtka ucieramy z cukrem ( najlepiej mikserem), jak będą już miały odcień biały dodajemy serek i mieszamy.4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, jedynie z dwóch białek ( aczkolwiek zdarzyło mi się kilkakrotnie ubić z 3 i też było bardzo smaczne).5. Mieszamy delikatnie pianę z kremem.6. Wykładamy na biszkopty i posypujemy obficie kakao.
Tiramisu powinno zostać schłodzone w lodówce przez co najmniej 5 godzin.Tiramisu powinno przygotowywać się w tym samym naczyniu w którym będzie się je podawać.Przepis zmodyfikowany według Treats.Just great recipes.