Wykonanie

Składniki:-
serek mascarpone 250 g-
biszkopty podłużne 10-15 szt.-
jajka 3 szt.-
kakao niesłodzone ( do opruszenia)-
cukier 1/3 szklanki- czarna mocna
kawa 1 - 1 1/2 szklanki-
koniak lub
rum lub klasycznie
amaretto 25 ml1. Zaparzoną
kawę musimy ostudzić i wymieszać z
alkoholem .2.
Biszkopty po kolei maczamy w
kawie ( dosłownie na sekundę, mają być jedynie wilgotne) i układamy w naczyniu na dnie i po bokach blisko siebie.3.
Żółtka ucieramy z
cukrem ( najlepiej mikserem), jak będą już miały odcień biały dodajemy
serek i mieszamy.4.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, jedynie z dwóch
białek ( aczkolwiek zdarzyło mi się kilkakrotnie ubić z 3 i też było bardzo smaczne).5. Mieszamy delikatnie pianę z kremem.6. Wykładamy na
biszkopty i posypujemy obficie
kakao.

Tiramisu powinno zostać schłodzone w lodówce przez co najmniej 5 godzin.Tiramisu powinno przygotowywać się w tym samym naczyniu w którym będzie się je podawać.Przepis zmodyfikowany według Treats.Just great recipes.