ßßß
składniki na blachę 21 , 5 x 26cm (wysokość ciasta 6cm):Wieczorem- 1 szkl cukru- 5 dkg drożdży (u mnie paczka instant)- 3 rozbełtane jajka- 1/2 szkl oleju- 1 szkl mlekaRano następnego dnia- 1/2 kg mąki pszennej- szczypta soli+ kruszonkaWieczorem wszystkie składniki włożyć do miski. Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże. rozbełtane jajka, olej i mleko. Pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Przykryć folią i zostawić do rana.Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy (u mnie wysmarowanej odrobiną oliwy i obsypanej mąką) i odstawić. Zrobić kruszonkę. W tym czasie ciasto trochę podrośnie. Włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godziny w 170°C.
07 . 02.2010:Upiekłam jeszcze raz :) Na 'proszony' obiad :) W tortownicy o średnicy 26cm. Pięknie wyrosło i w ogóle znowu było super :)