Wykonanie
Właśnie. Kiedy tylko robi się odrobinę cieplej, nabieram ochoty na
lody. Odkąd mam sorbetierę, tylko takie domowe. Sklepowe smakują sztucznie i za mało intensywnie. Poza tym w tych domowych wiem dokładnie, co jest, i
mogę sobie przygotować smaki, jakich ze świecą w sklepach się nie znajdzie...Tym razem postawiłam na
lody pomarańczowo-
mandarynkowe, z dodatkiem
korzennych przypraw. Mimo takiego jeszcze zimowego połączenia,
lody są bardzo letnie - dzięki dodatkowi soku z
cytrusów wyszły wyjątkowo orzeźwiające. Nie są z tych kremowych, w konsystencji bardziej przypominają
sorbet, choć
ricotta nadaje im ciekawego posmaku. Muszę powiedzieć, że choć generalnie wolę
lody na kremie angielskim, te wyjątkowo przypadły mi do gustu. Smakują świetnie - koniecznie musicie spróbować.Przepis z Vidunderlige is variationer, w której znalazłam całe mnóstwo
lodowych inspiracji na nadchodzące lato.
Lody pomarańczowe z
ricottą
Składniki:(na 1,5 l
lodów)skórka otarta z 1
pomarańczysok z 4
pomarańczysok z 3
mandarynek2 łyżki Cointreau200 ml
śmietany kremówki (38%)250 g
sera ricotta50 g
cukru1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździkówSok z
pomarańczy i
mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau.Kremówkę zmiksować z
ricottą,
cukrem,
cynamonem i
goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać z
sokiem.Masę przelać do maszyny do
lodów, a następnie przełożyć do pojemnika na
lody. Zamrozić przez noc.Smacznego!Jeśli nie macie maszyny do
lodów, akurat te bardzo łatwo można przygotować bez niej. Wystarczy w trakcie mrożenia kilka
razy przemieszać masę widelcem - też będą znakomite.