ßßß Cookit - przepis na Wiosna? Czas na lody!

Wiosna? Czas na lody!

nazwa

Wykonanie

Właśnie. Kiedy tylko robi się odrobinę cieplej, nabieram ochoty na lody. Odkąd mam sorbetierę, tylko takie domowe. Sklepowe smakują sztucznie i za mało intensywnie. Poza tym w tych domowych wiem dokładnie, co jest, i mogę sobie przygotować smaki, jakich ze świecą w sklepach się nie znajdzie...
Tym razem postawiłam na lody pomarańczowo-mandarynkowe, z dodatkiem korzennych przypraw. Mimo takiego jeszcze zimowego połączenia, lody są bardzo letnie - dzięki dodatkowi soku z cytrusów wyszły wyjątkowo orzeźwiające. Nie są z tych kremowych, w konsystencji bardziej przypominają sorbet, choć ricotta nadaje im ciekawego posmaku. Muszę powiedzieć, że choć generalnie wolę lody na kremie angielskim, te wyjątkowo przypadły mi do gustu. Smakują świetnie - koniecznie musicie spróbować.
Przepis z Vidunderlige is variationer, w której znalazłam całe mnóstwo lodowych inspiracji na nadchodzące lato.
Lody pomarańczowe z ricottą
Składniki:
(na 1,5 l lodów)
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 4 pomarańczy
sok z 3 mandarynek
2 łyżki Cointreau
200 ml śmietany kremówki (38%)
250 g sera ricotta
50 g cukru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Sok z pomarańczy i mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau.
Kremówkę zmiksować z ricottą, cukrem, cynamonem i goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać z sokiem.
Masę przelać do maszyny do lodów, a następnie przełożyć do pojemnika na lody. Zamrozić przez noc.
Smacznego!
Jeśli nie macie maszyny do lodów, akurat te bardzo łatwo można przygotować bez niej. Wystarczy w trakcie mrożenia kilka razy przemieszać masę widelcem - też będą znakomite.
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/03/wiosna-czas-na-lody.html