Wykonanie
Siedzę sobie przy
stole, a słońce świeci mi prosto w oczy i tak naprawdę nie bardzo widzę, co robię. Cóż za wspaniałe uczucie! Mam niedosyt ładnej pogody i spragniona jestem promieni
słonecznych niemal jak niedźwiedź po długim śnie zimowym. Każde zmrużenie oczu wywołane słońcem wywołuje uśmiech, i choć jest, jak jest, nie
mogę przestać się uśmiechać. Bo przecież latem, przy takiej pogodzie, nie ma innego wyjścia, jak być szczęśliwym optymistą.Dzisiaj coś szybkiego, idealnego na ciepły dzień, kiedy można w ogrodzie lub na balkonie przysiąść na chwilę i nie myśleć, wystawiając twarz do słońca. Przepis - nie przepis, doskonały na wykorzystanie ostatnich
truskawek, które już nie zachwycają jędrnością i
słodyczą. Dodatek
melisy cytrynowej ożywia całość, nadaje delikatnego zapachu i ulotnego smaku który sprawia, że z niepokojem patrzymy na coraz lepiej widoczne dno szklanki.Koktajl
truskawkowy z
melisą cytrynowąSkładniki:(na 1 porcję)170 g
truskawek120 ml
mleka1 gałązka
melisy cytrynowejWszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku.Podawać schłodzone.Smacznego!Jeśli nie macie
melisy cytrynowej, można dać zwykłą, albo na przykład
miętę. Można też zielony dodatek całkowicie pominąć i cieszyć się smakiem
truskawek w płynie.Jeśli całość nie jest wystarczająco słodka, wystarczy dosypać łyżeczkę lub dwie
cukru pudru. A jeśli koktajl jest zbyt gęsty - dolać nieco
mleka. Najważniejsze, żeby Wam smakował.