ßßß
Ten przepis na domowy chrzan mamy od mojej babci, która prawdopodobnie miała go od swojej mamy. W każdym razie jest w naszej rodzinie już bardzo bardzo długo. Pamiętam, że gdy byłam małym szkrabem, może 4 letnim, mój tata tarł chrzan i wszędzie było go czuć :)Robienie chrzanu na święta to taka nasza tradycja. Wiem, że można go kupić w sklepie, ale domowy chrzan jest o wiele wiele smaczniejszy, dlatego zawsze robimy go w większej ilości :)
Składniki:½ kg obranego korzenia chrzanu, (czyli ok.70dag nieobranego)4 jajka ugotowane na twardo (kat.0)2 szczypty soli5 łyżek słodkiej śmietanyZalewa:1 szklanka wody3 łyżki octu 10% spirytusowy1 łyżka cukruWodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy ocet i jeszcze raz zagotowujemy. Gotową zalewę studzimy.Obrany chrzan trzemy bardzo drobno na tarce lub malakserem. Uwaga: chrzan najczęściej jest tak ostry, że wylewa się przy nim dużo łez, dlatego najlepiej trzeć go przy otwartym oknie.Ugotowane jajka kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, a następnie dodajemy do chrzanu, solimy, polewamy śmietaną i mieszamy. Na koniec dodajemy zimną zalewę, całość jeszcze raz mieszamy i przekładamy chrzan do niedużych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Gotowy chrzan przechowujemy w lodówce.
R E K L A M A