Wykonanie

Ten przepis na domowy
chrzan mamy od mojej babci, która prawdopodobnie miała go od swojej mamy. W każdym razie jest w naszej rodzinie już bardzo bardzo długo. Pamiętam, że gdy byłam małym szkrabem, może 4 letnim, mój tata tarł
chrzan i wszędzie było go czuć :)Robienie
chrzanu na święta to taka nasza tradycja. Wiem, że można go kupić w sklepie, ale domowy
chrzan jest o wiele wiele smaczniejszy, dlatego zawsze robimy go w większej ilości :)

Składniki:½ kg obranego korzenia
chrzanu, (czyli ok.70dag nieobranego)4
jajka ugotowane na twardo (kat.0)2 szczypty
soli5 łyżek słodkiej
śmietanyZalewa:1 szklanka
wody3 łyżki
octu 10%
spirytusowy1 łyżka
cukruWodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej
cukier, a następnie dodajemy
ocet i jeszcze raz zagotowujemy. Gotową zalewę studzimy.Obrany
chrzan trzemy bardzo drobno na tarce lub malakserem. Uwaga:
chrzan najczęściej jest tak ostry, że wylewa się przy nim dużo łez, dlatego najlepiej trzeć go przy otwartym oknie.Ugotowane
jajka kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, a następnie dodajemy do
chrzanu, solimy, polewamy
śmietaną i mieszamy. Na koniec dodajemy zimną zalewę, całość jeszcze raz mieszamy i przekładamy
chrzan do niedużych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Gotowy
chrzan przechowujemy w lodówce.

R E K L A M A