Wykonanie

delikatne maślane
ciastko z
czekoladowym aksamitnym kremem i odrobiną chrupiącej
soli. brzmi dziwnie, ale smakuje zaskakująco. jeśli ktoś jest fanem solonego karmelu, ta wersja będzie mu smakować. jeśli nie przepadacie za połączeniem słodko-słonym polecam ominąć
sól i rozkoszować się pyszna tartą smakującą niczym
monte. prosty przepis na niebiański deser.

składniki na 4 ciacha :spód:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 szklanka
mąki1 łyżka bardzo zimnej
wody z podanych składników zagniatam ciasto ( jeśli klei się do ręki, można dodać odrobinę
mąki) , dzielę na 4 części każda wałkuje na ok 3 mm i wykładam foremki ( wysmarowane tłuszczem i wysypane
mąką). odstawiam do lodówki na ok 30 minut, następnie piekę ok 15-20 minut w temp. 180 stopni . studzę , następnie wyjmuje
ciastka z foremek.krem:mały kubek
śmietany kremówki ( 200 ml)100g
czekolady mlecznej2 łyżki
masła1 łyżka ciemnego
kakaokremówkę zagotowuje, gorącą kremówka zalewam pokruszoną
czekoladę,
masło i
kakao, dokładnie mieszam trzepaczka , aż wszystko się połączy. następnie zostawiam do wystygnięcia. zimna masę przekładam na tarty i wstawiam do lodówki do stężenie ( co najmniej 2-3 godziny).przed podaniem posypuję szczyptą gruboziarnistej
soli morskiej .smacznego :)