Wykonanie
miałam nadmiar
kokosu , z którym coś trzeba było zrobić. przypomniałam sobieo przepisie , który kiedyś widziałam na
kokosowe batoniki , czyli domowa wersje batonika bounty.zrobiłam na wzór moich ulubionych bounty w deserowej
czekoladzie( czerwonych) i muszę powiedzieć , są pyszne!!!! i chyba już nie
będę kupować batoników.polecam !!!składniki na ok 20 kulek:2 i 1/2 szklanki
kokosu w wiórkach1/2 szklanki
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
masła1 łyżka
likieru kokosowego150 g
czekolady deserowej ( do polania kulek) w garnuszku zagotować
śmietanę z
masłem, do wrzącej dodać
cukier i wiórki. dokładnie wymieszać. zdjąć z ognia, dodać
likier, wymieszać. masę lekko przestudzić , następnie uformować kulki ( najlepiej mając lekko wilgotne dłonie) . zostawić w chłodnym miejscu aż stwardnieją.
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. każdą kulkę obtoczyć w
czekoladzie. gdy
czekolada stężeje, można już się zajadać :)smacznego :)