Wykonanie
« Serniczki na zimno z
truskawkami.
Durszlakowa akcja Dobra owsianka nie jest zła zmotywowała mnie do wypróbowania i przedstawienia Wam mojej wersji owsianki z różnymi dodatkami. Większość, a przynajmniej spora grupa przepisów, zawiera
płatki owsiane. Do mojej owsianki wykorzystuję oczywiście
otręby : ) Pokochałam tą wersję prawie półtora roku temu – na początku mojej przygody z Dukanem i nadal chętnie do niej wracam. Normalnie słodzę ją słodzikiem, ale ostatnio mi się skończył, zapomniałam kupić nowego, więc użyłam
miodu. I to był dobry pomysł, bo
miód nadał jej wyjątkowego smaku :) Taka owsianka to idealna opcja na śniadania – jest szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca – dlatego dodaje ją też do durszlakowej Śniadaniarni : )Przygotujcie:3 łyżki
otrębów owsianych (lub 2 łyżki owsianych + 1 łyżka pszennych)½ szk.
wody1 szk.
mleka½ łyżeczki
cynamonuSłodzik/miód/cukier do smakuSzczypta
soliOpcjonalnie:1
jajkoWykonanie:Pierwszą fazę można zrobić na dwa sposoby:1.
Otręby zalewamy wrzącą
wodą i odstawiamy do napęcznienia na przynajmniej pół godziny.2.
Otręby zalewamy
wodą i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka chwil, aż masa zgęstnieje.Bez względu na to, którą opcję wybierzemy, dalej postępujemy tak samo. Do
otrębów dolewamy
mleko, doprawiamy
cynamonem,
solą i słodzikiem. Po zagotowaniu możemy od razu wyłączyć albo, jeśli wolimy bardziej gęste owsianki, zostawiamy znów na chwilę na wolnym ogniu pilnując, żeby nie wykipiała.Dodatek
jajka zagęszcza owsiankę jeszcze bardziej, dlatego z tej opcji warto skorzystać, jeśli od kolejnego posiłku dzieli nas dużo czasu albo jesteśmy na prawdę głodni : ) Wtedy
jajko dokładnie rozbełtujemy widelcem, owsiankę zdejmujemy z palnika i wlewamy do niej powoli
jajko, ciągle mieszając. Tego już nie zagotowujemy, bo będziemy
mieli jajecznice : )
poniedziałek, 11 czerwca 2012, kuchningpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarze