Wykonanie

W dodatku dziś potrzebowałam bardzo sycącego śniadania-obiadu, wiec połączenie chorizo z
jajkami wydało mi się idealne:)Nigdy nie łączyłam tej pikantnej
kiełbaski z
marchewką, ale biorąc pod uwagę, że rzadko planuje moje potrawy z wyprzedzeniem tylko
marchewkę miałam w lodówce:PWyszło lepiej niż się spodziewałam:D Pikantne chorizo i słodkawa
marchewka zadziwiająco dobrze współgrają w jajecznej zalewie. Ten
mięsny posiłek na pewno posmakuje też mężczyźnie:)

Składniki (porcja dla porządnego łasucha):ok 15cm chorizo 'pikante'2
jajka1
marchewka1 mała
cebulkasól,
pieprzzioła1/3 kulki
mozzarelli (light 10% tłuszczu)


Przygotowanie:Pokrojoną w kostkę
cebulkę wrzucamy na rozgrzaną na patelni
oliwę z odrobiną
masła i smażymy aż się zeszkli. Solimy i
pieprzymy. Następnie odkrawamy kilka plasterków chorizo a resztę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż wytopi się tłuszczyk, a
kiełbaska stanie się chrupiąca.
Marchewkę ścieramy na grubych okach i odstawiamy w miseczce. Następnie roztrzepujemy 2
jajka doprawione
solą i
pieprzem. Została nam
mozzarella, którą kroimy w cienkie plasterki.Do małego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego odrobiną
oliwy) wkładamy 1/2 startej
marchewki, mieszankę chorizo i
cebulki, następnie znowu warstwę
marchewki i zalewamy całość masą jajeczną. Wkładamy do rozgrzanego do 150* piekarnika i pieczemy 6 minut. Po tym czasie układamy na wierzchu
mozzarellę i posypujemy
ziołami (ja użyłam suszonych
ziół prowansalskich). Układamy również plasterki chorizo. Naczynie znów wędruję do piekarnika na 5 minut ale temperaturę zwiększamy do 180*.Zapiekankę możemy jeść z
bagietką, którą możemy maczać w jajecznym sosie:)Smacznego!