Wykonanie
Ciasto ucierane z
owocami i kruszonką jest dla mnie kwintesencją lata. Pachnące i słodkie, po prostu pyszne :)
Owoce, które tego lata pochłaniam w największych ilościach to
czereśnie pochodzące z rodzinnego ogrodu i to właśnie one znalazły się w przepisie. Możecie wykorzystać inne
owoce sezonowe np.
truskawki,
jagody czy
śliwki.Składniki:200g
masła + 80g na kruszonkę3/4 szklanki
cukru + 3 czubate łyżki na kruszonkę1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej + 3/4 szklanki na kruszonkę4 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej400g
czereśni wypestkowanych i przepołowionych (lub inne
owoce np.
truskawki)4
jaja1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperaturę pokojową.
Masło potrzebne do kruszonki powinno być zimne.
Czereśnie umyj, przepołów i usuń pestki.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia przesiej do jednej miski. W drugiej misce utrzyj
masło z
cukrem na białą puszystą masę. Możesz do tego użyć miksera. Następnie po kolei dodawaj
jajka, cały czas ucierając/miksując. Do płynnej masy dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj do połączenia składników.Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do naczynia i połącz niedbale używając widelca bądź dłoni. Pokrusz w dłoniach aby powstały grudkiGotowe ciasto wylej na blachę (20x30cm) wyłożoną pergaminem, następnie ułóż
owoce, najlepiej skórką do dołu, a całość posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180*C przez 45-50minut, sprawdzając suchym patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe.Smacznego :)