ßßß
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką jest dla mnie kwintesencją lata. Pachnące i słodkie, po prostu pyszne :)Owoce, które tego lata pochłaniam w największych ilościach to czereśnie pochodzące z rodzinnego ogrodu i to właśnie one znalazły się w przepisie. Możecie wykorzystać inne owoce sezonowe np. truskawki, jagody czy śliwki.Składniki:200g masła + 80g na kruszonkę3/4 szklanki cukru + 3 czubate łyżki na kruszonkę1 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3/4 szklanki na kruszonkę4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej400g czereśni wypestkowanych i przepołowionych (lub inne owoce np. truskawki)4 jaja1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperaturę pokojową. Masło potrzebne do kruszonki powinno być zimne. Czereśnie umyj, przepołów i usuń pestki.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do jednej miski. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na białą puszystą masę. Możesz do tego użyć miksera. Następnie po kolei dodawaj jajka, cały czas ucierając/miksując. Do płynnej masy dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj do połączenia składników.Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do naczynia i połącz niedbale używając widelca bądź dłoni. Pokrusz w dłoniach aby powstały grudkiGotowe ciasto wylej na blachę (20x30cm) wyłożoną pergaminem, następnie ułóż owoce, najlepiej skórką do dołu, a całość posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180*C przez 45-50minut, sprawdzając suchym patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe.Smacznego :)



