Wykonanie
Ciasto z
jagodami u mnie w formie małych babeczek możecie też przygotować jako kruchy placek w tortownicy. Kruche ciasto z tego przepisu dobrze sprawdzi się też do szarlotki, kiedy wykładacie nim całą blaszkę, za to niekoniecznie warto go używać do
ciasteczek- raczej trudno się go wałkuje. Jeżeli nie macie ochoty na układanie kratki z ciasta zamroźcie część kruchego ciasta, a tuż przed pieczeniem zetrzyjcie je na tarce.

Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki110 g zimnego
masła50 g
cukru pudru2
żółtkaMąkę wymieszać z
cukrem pudrem, dodać
masło i
żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut.Składniki na nadzienie
jagodowe:200 g
jagód5 łyżek
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejJagody wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną.Ciasto podzielić na 12 części. Dziesięcioma z nich wyłożyć foremki do babeczek, do każdej z nich dodać po łyżce nadzienia. Rozwałkować 2 pozostałe części ciasta, pociąć na paski i układać na babeczkach w formie kratki. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!