ßßß Cookit - przepis na Supreme z kaczki w pomarańczach

Supreme z kaczki w pomarańczach

Wykonanie

Składniki: dla 2 osób
-400 g filetu z kaczki
-sok i skórka z pomarańczy
-gałązka rozmarynu
-2 listki laurowe
-60 g miodu
-120 g sałatowej mieszanki
-oliwa z oliwek extra virgin
-30 g masła
-sól i pieprz
Przygotowanie: (40 minut)
W rondlu o nieprzywierającej powierzchni podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i na dużym ogniu podsmażyć liście laurowe i gałązkę rozmarynu(czyste i osuszone). Dodać filety z kaczki, zmniejszyć płomień, posolić, popieprzyć. Każdą ze stron filetu smażyć przez 10 minut.
Filety skropić miodem, zdjąć garnek z ognia i zawinąć w folię aluminiową, by mięso pozostało ciepłe.
Do pozostałego w garnku wywaru wlać sok z pomarańczy i podgotować kilka minut, by sos zgęstniał. Dodać masło(pokrojone w drobne kawałki), wymieszać i dusić na wolnym ogniu aż powstanie jednolity sos.
Na każdym talerzu ułożyć kilka listków sałaty. Pokroić filety kaczki w cienkie plasterki, ułożyć na sałacie i polać sosem pomarańczowym. Posypać skórką z pomarańczy i natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/2012/06/supreme-z-kaczki-w-pomaranczach.html