Wykonanie
Czy blogerom kulinarnym "wypada" używać gotowych produktów? Mieszanek przypraw, mrożonego
ciasta francuskiego, filo i innych, prosto ze sklepu, a nie samodzielnie zrobionych? No to chyba nasze przekleństwo, bo wiele osób powie, że "nie". Bo jak bloger zgrzeszy takim zuchwałym zachowaniem, to
traci swoją wiarygodność. Ale w końcu, blogera też czasem dopada lenistwo. Co więcej, blogerowi zdarza się
mieć zły humor. I nic mu się nie chce (chyba, że zaszyć pod kołdrą z tabliczką
czekolady). A na pewno nie ma wtedy ochoty spędzać długich godzin w kuchni i przygotowywać skomplikowanych potraw.Są takie momenty w życiu każdego człowieka, kiedy myśli o zjedzeniu czegokolwiek słodkiego, są jedynymi, które ów człek ma w głowie. I na nic nie zdają się próby skierowania toku myślenia w jakimkolwiek innym kierunku. Takie właśnie chwile, połączone z obniżonym nastrojem, nazywam kryzysem. Sięgam wtedy po cokolwiek, z czego prosto, a przede wszystkim szybko, można przygotować coś pocieszającego do jedzenia. Ostatnio taki stan przydarzył mi się zimą, a jakże. I w ten właśnie sposób powstały kryzysowe gniazda z
ciasta francuskiego, do których wrzuciłam kilka składników, na które akurat miałam chętkę...gniazda z
ciasta francuskiego - składniki:- opakowanie
ciasta francuskiego- słoik
dżemu malinowego- tabliczka
białej czekolady- 2-3
banany- opcjonalnie 2 łyżki
masła-
jajkogniazda z
ciasta francuskiego - przygotowanie:
Ciasto francuskie odwijamy i wycinamy z niego kwadraty, o bokach ok. 8-10 centymetrowych. Foremki na muffinki smarujemy cienką warstwą
masła, aczkolwiek ja mam takie, które pokryte są jakąś nieprzywieralną, magiczną warstwą, więc z
masła zrezygnowałam. Każdy kwadrat z
ciasta francuskiego umieszczamy w zagłębieniu foremki i delikatnie przyciskamy je do
boków.Do środka wrzucamy pokrojone
banany, posiekaną
czekoladę a całość dopełniamy ok. 2-3 łyżkami
dżemu. Wystające z foremki ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem.Gniazda wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i pieczemy ok. 20-25 minut.Tak przygotowane
ciastka smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.Smacznego!