Wykonanie
Wiejska, włoska zupa. Smaczna i dietetyczna. Jej porcja zawiera zaledwie niecałe 2 gramy tłuszczu. Naprawdę trudno w niej coś zepsuć. Radzę tylko uważać przy dolewaniu
wywaru. Ja robiąc ją za pierwszym razem przedobrzyłam i dodałam go za dużo (około litra), a zupa powinna być w miarę gęsta.Składniki:- 1/2 bochenka ciabatty- 3 łyżki
oliwy- 3 posiekane
cebule- 2 posiekane ząbki
czosnku- 2 puszki (800g.) kawałków
pomidorów z puszki- 600 ml.
wywaru z warzyw- 400 g.
czerwonej fasoli z puszki-
sól i
czarny pieprz- świeża
bazylia do przybraniaPrzygotowanie:Podgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Ciabattę kroimy w kostki i suszymy na blasze w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, przez około 10 minut.
Oliwę rozgrzewamy na w garnku, dodajemy
cebulę i podsmażamy ją na złoto. Na 2 minuty przed końcem dodajemy do niej
czosnek. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy
fasolę,
pomidory i
wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty.Dodajemy ciabattę, mieszamy, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy porcje przybrane
bazylią.Smacznego!!