Wykonanie
Za każdym razem, gdy ktoś zadaje mi pytanie o najbardziej charakterystyczną (w kontekście kulinarnym) dla Białegostoku "rzecz", zawsze mówię o buzie (i białysach, ale o nich opowiem przy innej okazji). W swoim życiu odwiedziłam "kilka" miejsc w Polsce i nigdzie indziej z buzą się nie spotkałam. Dużo łatwiej jest ją natomiast znaleźć... na Bałkanach, gdzie nazywana jest "
bozą".Jak to się stało, że buza trafiła do Białegostoku? Otóż przywędrowała do nas przed wojną, wraz z imigrantami z Macedonii. W centrum miasta otwierali niewielkie kafejki, zwane "buznami", gdzie podawali lekko fermentowany, orzeźwiający
napój z
kaszy jaglanej . Obowiązkowo w towarzystwie słodkiej
chałwy . Z czasem buzę zaczęli też wytwarzać sami białostoczanie i podawać w prowadzonych przez siebie cukierniach.Tradycyjną buzę (z
chałwą lub bez) wciąż można kupić w Białymstoku (w Cafe Esperanto na "zapleczu" ratusza) lub zrobić samemu w domu, co nie jest trudne. Buza sprawdza się wyśmienicie w letnie, gorące dni.
Buza - składniki:- 2 litry
wody- 200 gramów
kaszy jaglanej + 3,5 szklanki
wody- 5 g
drożdży- 170 g
cukru- 2
cytryny- 1/2 szklanki
rodzynek+szklane butelki
Buza - przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w sitku pod bieżącą
wodą. Wrzucamy do garnka, wlewamy 3,5 szklanki
wody i stawiamy na gazie. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka.Następnie
kaszę odcedzamy o przecieramy przez sito. Odstawiamy.W garnku zagotowujemy 2 litry
wody z
cukrem. Dodajemy przetartą
kaszę i dokładnie mieszamy (ja dodatkowo pomagam sobie blenderem, aby nie było dużych grudek
kaszy). Całość studzimy i gdy ma temperaturę około 30 stopni, odlewamy pół kubka płynu. Dodajemy do niego
drożdże, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.Taki
drożdżowy "zaczyn" wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy sok wyciśnięty z dwóch
cytryn. Wszystko dokładnie mieszamy.Do butelek wsypujemy po 8-10
rodzynek (na półlitrową butelkę). Wlewamy buzę do 3/4 (zostawiając miejsce na "buzowanie"). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 h.Po 24 godzinach butelki zamykamy i wstawiamy do lodówki. Możemy je tam przechowywać 2-3 dni.Gotową buzę podajemy z
chałwą.Smacznego!