ßßß
Buza - składniki:- 2 litry wody- 200 gramów kaszy jaglanej + 3,5 szklanki wody- 5 g drożdży- 170 g cukru- 2 cytryny- 1/2 szklanki rodzynek+szklane butelki
Buza - przygotowanie:Kaszę jaglaną płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka, wlewamy 3,5 szklanki wody i stawiamy na gazie. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka.Następnie kaszę odcedzamy o przecieramy przez sito. Odstawiamy.W garnku zagotowujemy 2 litry wody z cukrem. Dodajemy przetartą kaszę i dokładnie mieszamy (ja dodatkowo pomagam sobie blenderem, aby nie było dużych grudek kaszy). Całość studzimy i gdy ma temperaturę około 30 stopni, odlewamy pół kubka płynu. Dodajemy do niego drożdże, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.Taki drożdżowy "zaczyn" wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Wszystko dokładnie mieszamy.Do butelek wsypujemy po 8-10 rodzynek (na półlitrową butelkę). Wlewamy buzę do 3/4 (zostawiając miejsce na "buzowanie"). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 h.Po 24 godzinach butelki zamykamy i wstawiamy do lodówki. Możemy je tam przechowywać 2-3 dni.Gotową buzę podajemy z chałwą.Smacznego!