ßßß Cookit - przepis na Kisiel wiśniowy ze śmietaną i owocami

Kisiel wiśniowy ze śmietaną i owocami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
Marchewkowiec z prażonymi ziarnami »
Postanowiłam zrobić deser - najprostszy i najsmaczniejszy, tak uważam.
Kisiel domowy o smaku wiśniowym
Do przyrządzenia deseru niezbędne będzie poniższe urządzenie:
- Aluminiowy syfon do bitej śmietany 0,5 l
- 1 nabój do syfonu
Zakupić je można w internetowym sklepie - www.sklep.technica.pl
Składniki :
- kompot litrowy z wiśniami (ok. pół litra soku),
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
- 100 ml wody (do rozmieszania mąki ziemniaczanej),
- ew. cukier do smaku jeśli będzie zbytnio kwaskowe (2 łyżki),
- śmietana 30% 500 ml,
- wiśnie z kompotu wydrylowane,
- 2 garście porzeczek czerwonych
Do garnuszka wlewamy sok z wiśni. Gotujemy go, dodajemy do niego 2 łyżki cukru mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do szklanki z wodą, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do soku.
Mieszamy do zgęstnienia.
Przelewamy w trzy zimne szklaneczki do deseru.
Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Wlewamy śmietanę do syfonu firmy Hendi wkładamy nabój wstrząsamy i wstawiamy do lodówki - niech sobie siedzi ze 2 godzinki.
Na ostudzony kisiel idzie ubita śmietana, wiśnie z kompotu i porzeczki czerwone pyszne słodkie i kwaskowe.
Opinia:
Aluminiowy syfon do bitej śmietany 0,5 l | HENDI, Kitchen Line - koszt to zaledwie 66,75zł netto.
Ma on zaledwie pół litra pojemności ale to wystarczająco jak dla mnie. Można w nim przygotować bitą śmietanę jak i sos słodki krem czy mus.
Syfon dodatkowo posiada trzy końcówki z polipropylenu i szczoteczkę w zestawie. Do deseru przypasowała mi największa końcówka.
Jest wykonany z aluminium malowany na biało.
Syfon dostałam od firmy Technica - jest to największa w Polsce i jedna z większych w Europie firm, zajmujących się profesjonalnym wyposażeniem gastronomii.
czwartek, 07 sierpnia 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/08/Kisiel-wisniowy-ze-smietana-i-owocami.html