Wykonanie

Obiecałam. Słowa dotrzymuję. Kolejne maleństwa. Tym razem z sezonowymi papierówkami. Nawet nie sądziłam, że wyjdą takie pyszne. Zainspirowane poprzednimi - urozmaicane po mojemu.
Jabłka nadały im takiej winności, że są wilgotne nawet do teraz, choć już 3 dni minęło, od ich upieczenia. Polecam gorąco - taka letnio jesienna propozycja:) Oczywiście lądują w Akcji Domi - Muffinkowo IV.

Składniki:

200 g
mąki tortowejpół łyżeczki
sody2 łyżeczki
przyprawy korzennej - u mnie domow a1
jajo180 ml
maślanki80 ml
oleju słonecznikowegoolejek waniliowy - kilka kropel200 g
cukru6-7 papierówek2 łyżeczki
soku z cytrynyPiekarnik nagrzać do temperatury 180'C. Papierówki obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę i spryskać
sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z
sodą i
przyprawą.
Jajko rozbełtać, dodać
cukier,
olej,
maślankę, olejek i dobrze rozmieszać.
Mąkę przesiać na masę jajeczną, dodać
jabłka i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nakładać po 1,5 łyżki do form na muffinki i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Potrzymać 5 minut w formach, wyjąć i ostudzić. Jeśli są zbyt wilgotne, można zostawić do ostygnięcia w silikonowych foremkach. Smaczności !



http://domiwkuchni.pl/muffinkowo-iv