ßßß Cookit - przepis na Szponder wołowy pieczony ze śliwką węgierką

Szponder wołowy pieczony ze śliwką węgierką

nazwa

Wykonanie

Kupiłam piękny kawałek szpondra z młodziutkiej 16 - miesięcznej wołowiny. W pierwszym odruchu chciałam go pociąć na mniejsze kawałki bo na zupę, ale w końcu mi się go żal zrobiło i upiekłam w całości. Bo szponder to nie tylko mięso na zupę, ale przede wszystkim żeberka :)
Składniki dla 4 osób:
ok. 1,5 kg szponder
2 szklanki mrożonych wypestkowanych węgierek
2 średnie cebule
garstka suszonych moreli
1-2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin, następnie obsmażyć na klarowanym maśle i zapakować do brytfanny. Obłożyć śliwkami, morelami i cebulą pokrojoną w piórka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 2 godziny. Na ostatnie pół godziny brytfannę otworzyć i pozwolić mięsu się przyrumienić.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i domową surówką.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/03/szponder-woowy-pieczony-ze-sliwka.html