Wykonanie

Kupiłam piękny kawałek
szpondra z młodziutkiej 16 - miesięcznej
wołowiny. W pierwszym odruchu chciałam go pociąć na mniejsze kawałki bo na zupę, ale w końcu mi się go żal zrobiło i upiekłam w całości. Bo
szponder to nie tylko
mięso na zupę, ale przede wszystkim
żeberka :)Składniki dla 4 osób:ok. 1,5 kg
szponder2 szklanki mrożonych wypestkowanych węgierek2 średnie
cebulegarstka
suszonych moreli1-2 łyżki klarowanego
masłasól,
pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć
solą i
pieprzem, odstawić na kilka godzin, następnie obsmażyć na klarowanym
maśle i zapakować do brytfanny. Obłożyć
śliwkami,
morelami i
cebulą pokrojoną w piórka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 2 godziny. Na ostatnie pół godziny brytfannę otworzyć i pozwolić
mięsu się przyrumienić.Podawać z tłuczonymi
ziemniakami i domową surówką.Smacznego!
