Wykonanie

Kilka dni temu na obiad był
łosoś, w wersji najprostszej, czyli posolony, popieprzony, chlapnięty
oliwą z oliwek i wrzucony do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni).Miało być tzatziki, ale w domu nie było
jogurtu greckiego, więc powstało takie cudo, czyli wariacja na temat tzatziki...Składniki na porcyjkę dla 2 osób:6 łyżek
serka wiejskiego (cottage cheese)
ogórekząbek
czosnkugarść posiekanej
bazyliisól,
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekOgórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na 15 minut. Odsączyć z soku, wrzucić wyciśnięty przez praskę
czosnek, dodać resztę składników i już :)
Łosoś na zdjęciu został dodatkowo polany dwoma kremowymi balsamico -
cytrynowym i papperocino - pycha!Smacznego!