Wykonanie
Martwiły się inne
kaczki:"Co będzie z takiej dziwaczki?"Aż wreszcie znalazł się kupiec:"Na obiad można ją upiec!"Pan kucharz
kaczkę staranniePiekł, jak należy, w brytfannie,Lecz zdębiał obiad podając,Bo z
kaczki zrobił się zając,W dodatku cały w buraczkach.Taka to była dziwaczka!Moja na szczęście nie zamieniła się w zająca …Składniki dla 2 osób:2 kacze piersi3 średniej wielkości
burakiśrednia
cebula2 łyżki
rodzynek1/2 szklanki
winałyżka klarowanego
masłałyżka czerwonego
octu winnegołyżeczka
brązowego cukrusól,
pieprz do smakuPiersi oczyścić, posolić, popieprzyć i odłożyć na bok.
Buraki umyć, obrać, pokroić na niezbyt duże kawałki, podsmażyć na
maśle, dodać
cebulę pokrojoną w piórka,
rodzynki, zalać
winem i dusić do pół miękkości.
Kaczkę usmażyć na patelni grillowej po mniej więcej 5 minut na każdej ze stron.
Mięso odłożyć na 3 minuty żeby odetchnęło i pokroić na plastry.
Buraczki doprawić
octem i
cukrem, podać razem z
kaczką.Smacznego!