ßßß Cookit - przepis na Prosto ale wykwintnie - gruszka z koglem moglem

Prosto ale wykwintnie - gruszka z koglem moglem

nazwa

Wykonanie

Można do tego deseru użyć gruszek w puszce, ale to chyba nie będzie to samo... jak ugotujemy je sami, bo możemy ich nie rozgotowywać, albo dodać czegoś do syropu dodając im dodatkowego smaczku...
Składniki dla 4 osób:
2-3 twarde gruszki
3/4 szklanki cukru
laska cynamonu
3 żółtka
6 łyżek cukru
laska wanilii albo cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
szczypta cynamonu do dekoracji
Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Cukier rozpuścić w pół litra wrzątku, dodać laskę cynamonu, chwilę pogotować, żeby syrop nabrał smaku cynamonu, dodać gruszki, pogotować ok. 10 minut, w zależności od tego jakie gruszki lubimy, moje były al dente. Wyjąć je z syropu, ostudzić na ręczniku papierowym.
Żółtka ubić z cukrem do białości, w ostatniej chwili dodająć ziarenka wyjęte z laski wanilii albo cukier waniliowy.
Na talerzach rozłożyć kogel mogel, ułożyć gruszki, posypać szczyptą cynamonu.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/12/prosto-ale-wykwintnie-gruszka-z-koglem.html