Wykonanie

Można do tego deseru użyć
gruszek w puszce, ale to chyba nie będzie to samo... jak ugotujemy je sami, bo możemy ich nie rozgotowywać, albo dodać czegoś do
syropu dodając im dodatkowego smaczku...Składniki dla 4 osób:2-3 twarde
gruszki3/4 szklanki
cukrulaska
cynamonu3
żółtka6 łyżek
cukrulaska wanilii albo
cukier waniliowy z prawdziwą
waniliąszczypta
cynamonu do dekoracji
Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne.
Cukier rozpuścić w pół litra wrzątku, dodać laskę
cynamonu, chwilę pogotować, żeby
syrop nabrał smaku
cynamonu, dodać
gruszki, pogotować ok. 10 minut, w zależności od tego jakie
gruszki lubimy, moje były al dente. Wyjąć je z
syropu, ostudzić na ręczniku papierowym.
Żółtka ubić z
cukrem do białości, w ostatniej chwili dodająć ziarenka wyjęte z
laski wanilii albo
cukier waniliowy.Na talerzach rozłożyć kogel
mogel, ułożyć
gruszki, posypać szczyptą
cynamonu.Smacznego!
