Wykonanie
Zawsze po przygotowaniu tiramisu zostaję z czterema
białkami i zastanawiam się jak je zużyć. Prawie zawsze są to
bezy. Dzisiaj powstała wariacja z dodatkiem
kakao i
cynamonu z dodatkową
orzechową posypką.A przepis na doskonałe tiramisu znajdziecie - TUTAJ .Składniki:4
białkaszczypta
soli200 g
cukru pudrułyżeczka
kakaołyżeczka
cynamonu2 łyżki posiekanych
orzechów laskowychBiałka o temperaturze pokojowej ubijać ze szczyptą
soli powoli dodając
cukier. Po ok. 10 minutach powinna powstać sztywna i błyszcząca masa. Na sam koniec dodać
cynamon i
kakao i wymieszać.Pianę nakładać do rękawa cukierniczego (ja używam
torebki do zamrażania, z której po nałożeniu masy wycinam róg) i wyciskać kształtne
beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane
bezy posypać można posiekanymi
orzechami, ja użyłam laskowych.
Bezy należy suszyć w piekarniku w temperaturze 110 - 120 stopni przez ok. 2 godziny.Smacznego!
Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na
bezy cynamonowe z książki Elizy Mórawskiej pt. "Słodkie", którą dostałam dwa lata temu od Mikołaja...