Wykonanie

Składniki:1-1,5
łopatki wieprzowejpół kilo
brukselkiMarynata:łyżka
oleju2 łyżki
sosu sojowegołyżka
sosu rybnego4 ząbki
czosnkułyżka startego
imbirułyżeczka startej
trawy cytrynowejłyżka płynnego
mioduZ podanych składników przygotować marynatę. Umyte i osuszone
mięso włożyć do szczelnego woreczka foliowego, zalać marynatą, dokładnie oblepić nią
mięso, zamknąć i włożyć na noc do lodówki.Garnek rzymski namoczyć przed pieczeniem przez 30 minut, włożyć do niego
mięso z całą marynatą, wstawić do zimnego (!) piekarnika, nastawić go na 90 stopni i zapomnieć na 8 godzin... Po tym czasie dorzucić do garnka
brukselkę lub inne warzywa, delikatnie je posolić, skropić
oliwą i piec w otwartym naczyniu kolejną godzinę.
Mięso powinno się w tym czasie zarumienić. Można też nic nie dorzucać, tylko otworzyć garnek, zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec 30 minut do zrumienienia
mięsa.Upieczone
mięsko należy pozostawić na jakieś 20 minut, żeby odpoczęło a następnie poszarpać je na kawałeczki przy użyciu widelca. Zjadać z ciepłą
bagietką i popijać
winem, mniammm....TUTAJ można poczytać o zasadach korzystania z garnka rzymskiego.Smacznego!