Wykonanie
Wiem, że nie wyglądają zachwycająco, ale są naprawdę smaczne, do tego stopnia, że nasz kolega Krzyś po spróbowaniu spytał, gdzie je kupiłam. A przy tym robi się je bardzo łatwo i szybko.potrzebne składniki:250g
margaryny,2
jajka,3/4 szklanki
cukru,2 szklanki
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,100 g
płatków kukurydzianych,100g
rodzynek,100g
żurawiny.
Miękką margarynę miksujemy z
cukrem i
jajkami, następnie dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Rodzynki i
żurawinę moczymy we wrzątku przez około 10 minut, osuszamy a następnie wraz z
płatkami kukurydzianymi dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie, żeby nie połamać
płatków.Z masy formujemy kuleczki i układamy na wyłożonej pergaminem i wytłuszczonej blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.