Wykonanie
Witam nowym roku. Mam dziś dla Was przepis na bardzo prosty
schab, który może być zarówno daniem obiadowym jak i
wędliną do sałatki. Zainspirował mnie przepis
Margarytki, który znajdziecie TUTAJ
potrzebne składniki:
1,5 kg
schabu,
1 l
mleka,
250 ml cydru,
2
jabłka,
2
cebule,
2 łyżki
smalcu lub
masła,
sól, czerwona czubryca.
Schab myjemy, wkładamy do niewielkiego pojemnika,zalewamy
mlekiem, tak, żeby cały był przykryty. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Następnie
schab osuszany nacieramy
solą i czerwoną czubrycą i zostawiamy w lodówce na kolejne 24-48 godzin.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na niej
schab z wszystkich stron, następnie
mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelni przesmażamy pokrojoną w piórka
cebulkę. Kiedy
cebula zmięknie zalewamy ją cydrem. Wszystko dusimy przez kilka minut.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy je w naczyniu żaroodpornym razem ze
schabem, całość zalewany cydrem.
Pieczemy w 160 stopniach przez 1 , 5 godziny.
Mięso zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło, natomiast sos z cydru przelewamy wraz z
cebulą i
jabłkiem do rondelka, miksujemy i zagotowujemy (i mamy pyszny sosik do
schabu).
schabik na zimno

a tu na ciepło :)