Wykonanie
Właściwie miałam dziś piec rogaliki ale tak jakoś mnie naszło na pączki. Wprawdzie nie tradycyjne, ale takie odchudzone - z piekarnika, ale zaręczam Wam, że rewelacyjne.

potrzebne składniki450-500 g
mąki do wypieków
drożdżowych (typ 650), zależy ile "zabierze"ciasto,50 g
cukru,50 g
drożdży,3
jajka,100 ml
mleka,170 g
masła lub
margaryny,szczypta
soli,
konfitura różana,
cukier puder.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku, dodajemy łyżeczkę
cukru i
mąki i zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę łączymy z
cukrem i
solą, dodajemy rozczyn i
jajka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy ciepłe
masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne. Można to zrobić ręcznie lub maszynowo :)

Ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45-60 minut.Stolnicę posypujemy
mąką i rozpłaszczamy na niej ciasto na grubość około 1 cm, następnie wykrawamy pączki. Powinno ich wyjść około 15.

Na środku każdego kółeczka kładziemy łyżeczkę
konfitury i zlepiamy jak pierogi, następnie formujemy kuleczki, smarujemy rozmąconym
jajkiem i układamy na blasze w papilotkach.

Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem.

