ßßß Cookit - przepis na MASA MARCEPANOWA

MASA MARCEPANOWA

nazwa

Wykonanie

Zbliżały się pierwsze urodziny mojego synka, razem z koleżanką ( Ewcią W. ) zastanawiałyśmy się nad tortami dla naszych pierworodnych ( są w tym samym wieku, różnica miesiąca ) Szukałyśmy, grzebałyśmy, aż natknęłyśmy się na te cuda :D Jest wiele różnych przepisów, na masę, lukier plastyczny, ale u mnie sprawdził się tylko jeden, wymaga on dosyć dużo pracy ( ugniatania i wyrabiania, ale to akurat z korzyścią dla nas, po co biegać na siłownie, jak w kuchni można wyrobić bicepsa :D) Oto on:
Składniki :
250 ml wody
250 g mąki pszennej
1 kg cukru pudru
120 g margaryny
olejek migdałowy
Do garnuszka ( najlepiej z podwójnym dnem) wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Do gotujących się składników dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką ( wtedy masa nie przywiera ). Męczymy ją tak kilka minut, aż masa zacznie odchodzić od brzegów ( upraży się). Wyciągamy ja na stolnicę, dzielimy na małe kawałki aż do wystygnięcia. Do tego dodajemy stopniowo cukier puder i po staropolsku wyrabiamy :) aż masa stanie się plastyczna, dla pięknego zapachu dodajemy olejek migdałowy i lukier ( domowy) gotowy!!! Podczas wałkowania należy mocno go podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywiera ł .
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/01/Tort-rybki.html