Wykonanie
Jako, że jestem fanką snickersów, a przez ostatni czas odmawiałam ich sobie, postanowiłam w święta trochę (aż!!!??) pofolgować i upiec kolejną bombę kaloryczną :) Przepis znalazłam na MW , chociaż doczytałam, że również Majanka taki popełniła i to wcześniej :) Bardzo ochoczo zabrałam się do dzieła, co prawda bałam się, że nic z tego nie wyjdzie bo zmieniłam proporcje
sera, ale tu niespodzianka-wyszedł...i to nie dość że puszysty, to niezwykle smakowity. No dobra przyznam się do jednego, troszkę popękał, ale dekoracja pięknie wszystko zakryła :P
Składniki na spód ( tortownica o średnicy 26 cm ):1,5 szklanki
mąki pszennej2 kopiate łyżki ciemnego
kakao3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia140 g
masła2
żółtka1 łyżka
wodySkładniki na masę
serową:1 kg
sera z wiaderka ( tym razem, użyłam
sera President)3/4 szklanki
cukru pudru6
żółtek6
białek1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejlaska waniliikilka snickersów ( wedle uznania, ja dodałam 5 mini )Składniki do dekoracji:ok 8- 10 mini snickersówmasa krówkowa z puszki ( brak karmelowej w okolicy ;))Składniki na spód, zagniatamy razem, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy, na równy placek o średnicy 26 cm. Układamy go na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( wyłożyłam samo dno) nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 10-15 min ( mój piekł się 15 min.)Bierzemy się za masę
serową . Miksujemy
żółtka z
cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
ser, zeskrobane z rdzenia
laski wanilii ziarenka. Nadal mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno
białka, delikatnie mieszamy z resztą masy. Na koniec dosypujemy pokrojone snickersy, ostatni raz mieszamy, przelewamy na spód, równamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 min w temp. 170 st. C. W trakcie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę do 160 st.C, ponieważ sernik zaczął się niebezpiecznie rumienić, wszystko zależy od piekarnika.Kiedy sernik wystygnie, zabieramy się za jego dekorowanie. Najpierw szprycą wycisnęłam wzorek w kształcie ślimaczej skorupki, następnie poukładałam w takiż sam wzór pokrojone mini snickersy.