ßßß
Składniki na spód ( tortownica o średnicy 26 cm ):1,5 szklanki mąki pszennej2 kopiate łyżki ciemnego kakao3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia140 g masła2 żółtka1 łyżka wodySkładniki na masę serową:1 kg sera z wiaderka ( tym razem, użyłam sera President)3/4 szklanki cukru pudru6 żółtek6 białek1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejlaska waniliikilka snickersów ( wedle uznania, ja dodałam 5 mini )Składniki do dekoracji:ok 8- 10 mini snickersówmasa krówkowa z puszki ( brak karmelowej w okolicy ;))Składniki na spód, zagniatamy razem, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy, na równy placek o średnicy 26 cm. Układamy go na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( wyłożyłam samo dno) nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 10-15 min ( mój piekł się 15 min.)Bierzemy się za masę serową . Miksujemy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, ser, zeskrobane z rdzenia laski wanilii ziarenka. Nadal mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy z resztą masy. Na koniec dosypujemy pokrojone snickersy, ostatni raz mieszamy, przelewamy na spód, równamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 min w temp. 170 st. C. W trakcie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę do 160 st.C, ponieważ sernik zaczął się niebezpiecznie rumienić, wszystko zależy od piekarnika.Kiedy sernik wystygnie, zabieramy się za jego dekorowanie. Najpierw szprycą wycisnęłam wzorek w kształcie ślimaczej skorupki, następnie poukładałam w takiż sam wzór pokrojone mini snickersy.