ßßß Cookit - przepis na SERNIK SNICKERSOWY

SERNIK SNICKERSOWY

nazwa

Wykonanie

Jako, że jestem fanką snickersów, a przez ostatni czas odmawiałam ich sobie, postanowiłam w święta trochę (aż!!!??) pofolgować i upiec kolejną bombę kaloryczną :) Przepis znalazłam na MW , chociaż doczytałam, że również Majanka taki popełniła i to wcześniej :) Bardzo ochoczo zabrałam się do dzieła, co prawda bałam się, że nic z tego nie wyjdzie bo zmieniłam proporcje sera, ale tu niespodzianka-wyszedł...i to nie dość że puszysty, to niezwykle smakowity. No dobra przyznam się do jednego, troszkę popękał, ale dekoracja pięknie wszystko zakryła :P
Składniki na spód ( tortownica o średnicy 26 cm ):
1,5 szklanki mąki pszennej
2 kopiate łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g masła
2 żółtka
1 łyżka wody
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka ( tym razem, użyłam sera President)
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
6 białek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
laska wanilii
kilka snickersów ( wedle uznania, ja dodałam 5 mini )
Składniki do dekoracji:
ok 8- 10 mini snickersów
masa krówkowa z puszki ( brak karmelowej w okolicy ;))
Składniki na spód, zagniatamy razem, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy, na równy placek o średnicy 26 cm. Układamy go na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( wyłożyłam samo dno) nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 10-15 min ( mój piekł się 15 min.)
Bierzemy się za masę serową . Miksujemy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, ser, zeskrobane z rdzenia laski wanilii ziarenka. Nadal mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy z resztą masy. Na koniec dosypujemy pokrojone snickersy, ostatni raz mieszamy, przelewamy na spód, równamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 min w temp. 170 st. C. W trakcie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę do 160 st.C, ponieważ sernik zaczął się niebezpiecznie rumienić, wszystko zależy od piekarnika.
Kiedy sernik wystygnie, zabieramy się za jego dekorowanie. Najpierw szprycą wycisnęłam wzorek w kształcie ślimaczej skorupki, następnie poukładałam w takiż sam wzór pokrojone mini snickersy.
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/12/SERNIK-SNICKERSOWY.html