ßßß
Składniki:3 łyżeczki żelatyny1 laska wanilii500 g śmietany kremówki40 g cukru3/4 szklanki wody1 galaretka cytrynowa1 cytrynamięta do dekoracjiŻelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (ok 1/4 szklanki wody), aby spęczniała- odstawiamy. Wodę ( 0,5 szklanki) gotujemy w małym garnuszku, po zagotowaniu wyłączamy palnik i dodajemy galaretkę cytrynową - mieszamy dopóki nie rozpuści się żelatyna. Na dno miseczki wylewamy galaretkę cytrynową i wstawimy do lodówki. W czasie gdy galaretka chłodzi się w lodówce, do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy łyżkę cytryny, wyskrobany rdzeń wanilii i samą obskrobana laskę wanilii. Podgrzewamy na dosyć dużym ogniu przez około 10-15 minut, mieszając. Wyciągamy laskę wanilii i dodajemy napęczniałą już żelatynę - mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do naczynia, w którym zastygła wcześniej galaretka. Całość schładzamy w lodówce ok. 3 godziny, po tym czasie Panna Cottę przekładamy na talerzyk, dekorujemy miętą i cytryną. Smacznego !!!