ßßß Cookit - przepis na RÓŻANA TARTA Z KREMEM Z PIANEK MARSHMALLOW

RÓŻANA TARTA Z KREMEM Z PIANEK MARSHMALLOW

nazwa

Wykonanie

Po muffinach z malinową czapą została mi połowa paczki pianek, więc ruszyłam na poszukiwania w swojej kulinarnej biblioteczce i znalazłam :) Zainspirowała mnie Nigella swoją tartą pasikonika w "Kuchni". Postanowiłam jednak zamienić ten zielony kolor w bardziej przyjazny dla Potworzyc, czyli różowy i w ten oto sposób powstała moja tarta różana. To było moje pierwsze doświadczenie różane, ale jakże udane ;)
Składniki na spód (na 1 dużą formę do tart, lub jak w moim przypadku dwie mniejsze silikonowe o średnicy 21 cm i głębokości 3 cm):
250 g herbatników z czekoladą
5-6 łyżek zmielonych orzechów
50 g łezek czekoladowych
70 g masła
Składniki na krem:
150 g białych pianek marshmallow
1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki wody różanej
4 łyżki likieru pina colada
1/3 łyżeczki różowego barwnika spożywczego
Ciasteczka oraz łezki potraktować blenderem, zmielić na pył, dodać do nich zmielone orzechy na końcu dodajemy lekko rozpuszczone masło - dokładnie mieszamy. Przesypujemy mieszankę do formy/form i dociskamy mocno, aby okruszki stworzyły jednolitą całość. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Pianki marshmallow rozpuszczamy w mleku, cały czas mieszając. Gdy całkowicie się rozpuszczą i znikną wszelkie grudki, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy wodę różaną oraz likier. Ubijamy bitą śmietanę tak aby nie była za sztywna dodajemy do niej po troszeczku pianki z likierami, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy barwnik, przelewamy masę na spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje - ok. 4 godziny. Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2013/07/ROZANA-TARTA-Z-KREMEM-Z-PIANEK-MARSHMALLOW.html