ßßß
Składniki na 9 bułeczek:200 g mąki pszennej400 g mąki żytniej60 g drożdży300 ml ciepłej wody2 łyżki oleju1 łyżka cukru1 1/2 łyżki soli1/2 szklanki siemienia lnianego1 szklanka słonecznikaDo miksera wsypujemy obydwie mąki, dodajemy rozkruszone drożdże, olej, sól, cukier, słonecznik oraz siemię lniane. Następnie dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy lub ugniatamy, aż powstanie elastyczna kula. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.Następnie formujemy z ciasta 9 równych bułeczek, które układamy na blasze ( wyłożonej papierem do pieczenia ) w piekarniku. Pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut. Ostrym nożem nacinamy bułeczki, następnie pieczemy w 200 st. C przez około 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy bułeczki pędzelkiem zanurzonym w zimnej wodzie ( skórka nie będzie twarda ) i studzimy zawinięte w czystą ściereczkę. Smacznego!!!