Nie ma co się rozpisywać. Pędźcie po serek, truskawki i do roboty! :-)To takie prawie tiramisu, ale jak wiecie prawie robi wielka różnicę ;-) Deser cechuje świeżość i niesamowity aromat truskawek. Na ciepłe dni to po prostu rewelacja.. Kawkę jednak można sobie do tego zafundować :-DMiłego i pogodnego weekendu!Składniki (4-6 porcji):opakowanie biszkoptów (np. lady fingers) lub herbatnikówbiszkoptowych – potrzebna będzie jedna warstwa, w zależności od naczynia, w którym będziecie przygotowywać deser (u mnie 25x18 cm)250 g serka mascarpone500 g truskawek3 żółtka2 łyżki cukru100 ml soku pomarańczowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka białego rumu4 łyżki płatków migdałowych, prażonych na suchej patelniSok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny i rumem. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę biszkoptów i dokładnie polać ją sokiem - w takiej ilości, aby biszkopty wchłonęły płyn.W misce ubić żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać serekmascarpone i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Na biszkoptach ułożyć blisko siebie przekrojone na połówki truskawki. Przykryć całość masą mascarpone. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, aż się zezłocą. Przestudzić i posypać nimi deser. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki.Smacznego :-)