ßßß Cookit - przepis na Krem mascarpone z truskawkami

Krem mascarpone z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Nie ma co się rozpisywać. Pędźcie po serek, truskawki i do roboty! :-)
To takie prawie tiramisu, ale jak wiecie prawie robi wielka różnicę ;-) Deser cechuje świeżość i niesamowity aromat truskawek. Na ciepłe dni to po prostu rewelacja.. Kawkę jednak można sobie do tego zafundować :-D
Miłego i pogodnego weekendu!
Składniki (4-6 porcji):
opakowanie biszkoptów (np. lady fingers) lub herbatników biszkoptowych – potrzebna będzie jedna warstwa, w zależności od naczynia, w którym będziecie przygotowywać deser (u mnie 25x18 cm)
250 g serka mascarpone
500 g truskawek
3 żółtka
2 łyżki cukru
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego rumu
4 łyżki płatków migdałowych, prażonych na suchej patelni
Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny i rumem. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę biszkoptów i dokładnie polać ją sokiem - w takiej ilości, aby biszkopty wchłonęły płyn.
W misce ubić żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Na biszkoptach ułożyć blisko siebie przekrojone na połówki truskawki. Przykryć całość masą mascarpone. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, aż się zezłocą. Przestudzić i posypać nimi deser. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/krem-mascarpone-z-truskawkami.html