Wykonanie
Nazywanie tego wpisu przepisem byłoby nadużyciem moim zdaniem, chociaż nie każdy zna tą smakowitość, tak jak nie każdy zna norymberskie
kiełbaski, o których pisałem wczoraj. Drei im Weckla to chyba najbardziej popularne uliczne jedzenie w Norymberdze. Norymberskie
kiełbaski są tam jadane namiętnie i na wiele sposobów, ale ze względu na szybkość i wygodę trzy
kiełbaski w
bułce są zdecydowanie najczęściej kupowanym produktem. Cenowo, jak na niemieckie warunki, przekąska również jest przystępna - kosztuje 1,50-2,50
euro, na imprezach takich jak Jarmark Bożonarodzeniowy trzeba już jednak zapłacić 3
euro.Jedzą je mężczyźni i kobiety, szykownie ubrane
panie i robotnicy mający właśnie przerwę
śniadaniową. Nawet dzieciaki zajadają je ze smakiem, mimo że mają problem z otwarciem ust do rozmiaru pozwalającego zjeść taką kanapkę. W co lepszych miejscach serwujących to danko stoi kilka rodzajów
musztardy, każdy może sobie zaaplikować tą, która mu najbardziej odpowiada. Jeśli będziecie w Norymberdze to koniecznie spróbujcie Drei im Weckla, a może nie czekajcie na to tylko kupcie w sklepie norymberskie
kiełbaski i zróbcie sobie sami taką przekąskę (prawdziwe
kiełbaski są już do kupienia w naszych sklepach).
Składniki (2 porcje):6 kiełbasek norymberskich2 łyżki
musztardy2
bułki2 łyżki
oleju rzepakowegoPatelnię grillową skropić
olejem i usmażyć na niej
kiełbaski. Po usmażeniu odstawić je na bok i na tejże patelni lekko podsmażyć od wewnątrz przekrojone na pół
bułki. Następnie na spód każdej z
bułek włożyć obok siebie po 3
kiełbaski, posmarować je
musztardą i nakryć górną częścią
bułki. Zjadać ze smakiem ten jakże inny fast food.Smacznego :-)