Wykonanie
Łosoś z piekarnika to jedna z moich ulubionych potraw, bo jest bardzo prosta, smaczna i pożywna za razem. Całość przygotowania trwa ok. 25min. Podaję wersję dla 2 osób.Co potrzebujesz:- 300 dag
świeżego łososia w dwóch płatach (nie dzwonki)- świeży
koperek- świeża
pietruszka- folia aluminiowa- 5 łyżek
oliwy z oliwek-
ziemniaki lub coś innego do obiadu-
sólSposób przygotowania:włączamy piekarnik na 5-10 min na 200 stopni, aby się nagrzałmyjemy
łososia, odsączamy następnie solimy

kroimy drobno trochę
koperku i
pietruszki, a następnie mieszamy z
oliwą, aby stworzyć roztwór, którym posmarujemy
łososia
smarujemy
łososia dokładnie z każdej strony tak, aby było na nim trochę pociętej
zieleninki
przygotowujemy płaty folii aluminiowej, a następnie zawijamy w nich
łososia, na tyle szczelnie aby
oliwa nie wyciekała

wkładamy zawiniątka do piekarnika na kratkę lub blachę i pieczemy po 10min z każdej stronypo tym czasie, jeśli
łosoś jest już dobry wyjmujemy i można pałaszować wraz z wcześniej przygotowanymi
ziemniakami i jakąś
sałatką.Przepraszam za brak zdjęcia końcowego, ale tak mi smakowało, że dopiero pod koniec jedzenia zorientowałem się, że miałem zrobić zdjęcie na bloga :P. Dorzucę za jakiś czas.