ßßß Cookit - przepis na Łosoś z piekarnika z koperkiem i pietruszką

Łosoś z piekarnika z koperkiem i pietruszką

nazwa

Wykonanie

Łosoś z piekarnika to jedna z moich ulubionych potraw, bo jest bardzo prosta, smaczna i pożywna za razem. Całość przygotowania trwa ok. 25min. Podaję wersję dla 2 osób.
Co potrzebujesz:
- 300 dag świeżego łososia w dwóch płatach (nie dzwonki)
- świeży koperek
- świeża pietruszka
- folia aluminiowa
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ziemniaki lub coś innego do obiadu
- sól
Sposób przygotowania:
włączamy piekarnik na 5-10 min na 200 stopni, aby się nagrzał
myjemy łososia, odsączamy następnie solimy
kroimy drobno trochę koperku i pietruszki, a następnie mieszamy z oliwą, aby stworzyć roztwór, którym posmarujemy łososia
smarujemy łososia dokładnie z każdej strony tak, aby było na nim trochę pociętej zieleninki
przygotowujemy płaty folii aluminiowej, a następnie zawijamy w nich łososia, na tyle szczelnie aby oliwa nie wyciekała
wkładamy zawiniątka do piekarnika na kratkę lub blachę i pieczemy po 10min z każdej stronypo tym czasie, jeśli łosoś jest już dobry wyjmujemy i można pałaszować wraz z wcześniej przygotowanymi ziemniakami i jakąś sałatką.
Przepraszam za brak zdjęcia końcowego, ale tak mi smakowało, że dopiero pod koniec jedzenia zorientowałem się, że miałem zrobić zdjęcie na bloga :P. Dorzucę za jakiś czas.
Źródło:http://www.bajceps.pl/2012/06/osos-z-piekarnika-z-koperkiem-i.html