Wykonanie
Polędwiczka
wieprzowa pieczona w marynacie z dobrej
oliwy,
musztardy, odrobiny
sosu Worcestershire, lekko słodka dzięki
ananasom. Krucha i soczysta. Po prostu pyszna. Proponuję podawać ją z
ryżem, który fajnie zbiera sos powstały podczas pieczenia. Polędwiczka wieprzowa z
ananasem jest przepyszna, zapewniam :-)
Składniki:Ok. ½ kg
polędwicy wieprzowejPuszka
ananasów2 łyżki
oliwy Extra Vergine Monini ClassicoŁyżeczka
soliŁyżeczka
kolorowego pieprzuMarynata:3 łyżki
oliwy Extra Vergine Monini Classico3 łyżki zalewy z
ananasówCzubata łyżka
musztardy francuskiejŁyżka
musztardy sarepskiejZąbek
czosnkuŁyżka
sosu WorcestershireWykonanie:W miseczce mieszamy
oliwę, z zalewą,
musztardami,
sosem Worcestershire i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Polędwiczkę wieprzową nacieramy
solą, a następnie smarujemy marynatą i odstawiamy na godzinę.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą. Kładziemy w nim zamarynowaną polędwiczkę, a obok układamy plastry
ananasa i posypujemy go
pieprzem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy przez 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni wyłączamy dolną grzałkę (zostawiamy tylko górną, najlepiej włączyć funkcję grillowania) i pieczemy jeszcze 5-10 minut aż
mięso i
ananas ładnie się przypieką. Wyłączamy piekarnik zostawiamy tam
mięso jeszcze na 3 minuty, po czym wyjmujemy. Odstawiamy na 5 minut, żeby
soki w
mięsie równomiernie się rozprowadziły, i kroimy na plastry.