Wykonanie
Do tego dania mam ogromny sentyment. Właśnie to jedliśmy z moim mężem- wtedy jeszcze nie mężem, kiedy pierwszy raz zaprosiłam go do siebie. A ugotowanie romantycznej kolacji wcale nie było takie proste. Mieszkałam w kawalerce z mikro kuchnią, a nawet nie tyle kuchnią, ile mini aneksem kuchennym umieszczonym w przedpokoju. Mimo wielu przeszkód udało mi się zrobić coś całkiem ciekawego. I to na tyle ciekawego, że od tej
pory Łosoś z
brokułami i
mozzarellą towarzyszy nam przy większości romantycznych rocznic, a w tym roku, także w Walentynki.Składniki:300g filetu z
łososia bez skóry500g
brokuła125g
mozzarelliSól ziołowaPieprz cytrynowy5g
masłaOlejWykonanie:
Łososia kroimy na dwie porcje. Posypujemy
solą ziołową i
pieprzem cytrynowym. Kładziemy na patelni wysmarowanej
olejem. Każdy kawałek
łososia posypujemy wiórkami z
masła. Wszystko przykrywamy
brokułem podzielonym na różyczki. Doprawiamy odrobiną
soli ziołowej i dusimy pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Pod sam koniec gotowania, na brokułach układamy
mozzarellę pokrojoną w plastry.Podajemy z
ryżem ugotowanym na sypko i romantycznym
różowym winem :)