ßßß Cookit - przepis na Pasta makrelowa z serem

Pasta makrelowa z serem

nazwa

Wykonanie

Podobną pastę robi moja mama. Połączenie wędzonej ryby z białym serem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Czasem robię wersję z dymką lub zwykłą cebulą. Po pokrojeniu w drobną kosteczkę, dobrze jest ją sparzyć przez moment we wrzątku, żeby miała delikatniejszy smak. Jeżeli pasta wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę oleju. Dziś moja Pasta makrelowa z serem jest z dodatkiem świeżego, cieniutkiego szczypiorku, który nie wymaga wstępnej obróbki ;-)
Składniki:
Średniej wielkości wędzona makrela (250-300g)
200g białego, półtłustego sera
Sól
Pieprz
Pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Z makreli zdejmujemy skórę i usuwamy wszystkie ości. Mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy biały ser, również rozdrobniony widelcem. Mieszamy z drobniutko posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku odrobina soli i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/03/pasta-makrelowa-z-serem.html