Wykonanie
Podobną pastę robi moja mama. Połączenie
wędzonej ryby z
białym serem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Czasem robię wersję z
dymką lub zwykłą
cebulą. Po pokrojeniu w drobną kosteczkę, dobrze jest ją sparzyć przez moment we wrzątku, żeby miała delikatniejszy smak. Jeżeli pasta wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę
oleju. Dziś moja Pasta makrelowa z
serem jest z dodatkiem świeżego, cieniutkiego
szczypiorku, który nie wymaga wstępnej obróbki ;-)Składniki:Średniej wielkości
wędzona makrela (250-300g)200g białego,
półtłustego seraSólPieprzPęczek
szczypiorkuWykonanie:Z
makreli zdejmujemy skórę i usuwamy wszystkie ości.
Mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy
biały ser, również rozdrobniony widelcem. Mieszamy z drobniutko posiekanym
szczypiorkiem i doprawiamy do smaku odrobina
soli i grubo mielonym
czarnym pieprzem.Podajemy ze świeżym
pieczywem.

