Wykonanie
Pieczona
dynia to coś, czego w koperkowej kuchni nie brakuje. Szczególnie w sezonie
dyniowym. Z pieczonej dyni robimy zupy, pierogi, ciasta, serniki, gofry, a od dziś również pasty kanapkowe.Kanapki z pastą z pieczonej dyni są idealną popołudniową przekąską. Pastę łatwo zabrać ze sobą do pracy, a przygotowanie jej jest proste i mało skomplikowane. Dyniowa pasta kanapkowa .

Składniki:1 szklanka puree z pieczonej dyni1/3 szklanki prażonych
orzeszków ziemnych FELIX (bez
soli)1/3 szklanki pestek dyni1 łyżka
oliwySólPieprzŁyżka posiekanego
oreganoSzczypta
chiliWykonanie:Jeżeli mamy już gotowe puree z dyni, to sprawa jest
banalna, jeżeli jeszcze nie, to
dynię pokrojoną w kostkę pozbawiamy gąbczastej części z pestkami i układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż
dynia będzie miękka. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki i za pomocą blendera miksujemy
dynię na gładkie puree.
Pestki dyni i orzeszki prażymy przez parę chwil na suchej patelni, a następnie miksujemy za pomocą rozdrabniacza. Dodajemy posiekane
oregano,
oliwę i puree z pieczonej dyni i całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
chili. Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapeczki i ozdabiamy posiekanymi
orzeszkami ziemnymi i
pestkami dyni.

