ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą

Kurczak ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Lubicie połączenie sera pleśniowego z gruszką? Ja jeszcze jakiś czas temu nie byłam przekonana, ale teraz uwielbiam :-) Dodam, że z kurczakiem i szpinakiem również komponują się znakomicie. Do przygotowania kurczaka wykorzystałam Winiary Pomysł na Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich. Patent z tym papirusem, jest moim zdaniem genialny- mięsko wychodzi soczyste i delikatne. Niestety według nas jest zdecydowanie za słone, dlatego szpinak doprawiłam jedynie czosnkiem i dzięki temu Kurczak ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą wyszedł przepyszny :-)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 arkusze pergaminu z ziołami prowansalskimi (Winiary Pomysł na... Papirus)
200g świeżych listków szpinaku
Ząbek czosnku
Łyżka masła klarowanego
2 twarde gruszki średniej wielkości
100g sera gorgonzola
Wykonanie:
Kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Zawijamy w pergamin i smażymy na rozgrzanej patelnie, na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w kostkę.
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno, dodajemy drobniutko pokrojony ząbek czosnku i całość podsmażamy na maśle przez ok. 10 minut. Dorzucamy na patelnię kurczaka, mieszamy i wyłączamy gaz pod patelnią.
W międzyczasie gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Grillujemy po parę minut z obu stron (na grillu elektrycznym, ewentualnie na patelni grillowej).
Szpinak wymieszany z kurczakiem podajemy z gruszką i serem gorgonzola pokrojonym w kostkę.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/09/kurczak-ze-szpinakiem-gruszka-i.html