Wykonanie
Lubicie połączenie
sera pleśniowego z gruszką? Ja jeszcze jakiś czas temu nie byłam przekonana, ale teraz uwielbiam :-) Dodam, że z
kurczakiem i
szpinakiem również komponują się znakomicie. Do przygotowania
kurczaka wykorzystałam
Winiary Pomysł na Soczystą
pierś kurczaka w ziołach prowansalskich. Patent z tym papirusem, jest moim zdaniem genialny-
mięsko wychodzi soczyste i delikatne. Niestety według nas jest zdecydowanie za słone, dlatego
szpinak doprawiłam jedynie
czosnkiem i dzięki temu
Kurczak ze
szpinakiem,
gruszką i gorgonzolą wyszedł przepyszny :-)
Składniki:2
piersi z kurczaka2 arkusze pergaminu z
ziołami prowansalskimi (
Winiary Pomysł na... Papirus)200g świeżych listków
szpinakuZąbek
czosnkuŁyżka
masła klarowanego2 twarde
gruszki średniej wielkości100g
sera gorgonzolaWykonanie:
Kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do
mięsa. Zawijamy w pergamin i smażymy na rozgrzanej patelnie, na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone
mięso odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w kostkę.
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno, dodajemy drobniutko pokrojony ząbek
czosnku i całość podsmażamy na
maśle przez ok. 10 minut. Dorzucamy na patelnię
kurczaka, mieszamy i wyłączamy gaz pod patelnią.W międzyczasie
gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Grillujemy po parę minut z obu stron (na grillu elektrycznym, ewentualnie na patelni grillowej).
Szpinak wymieszany z
kurczakiem podajemy z
gruszką i
serem gorgonzola pokrojonym w kostkę.