Sama nie wiem, czy większą słabość mam do chłodników, czy do pomidorów... Połączenie obu moich słabości w hiszpańskiej zupie było bardzo dobrym pomysłem. Szczególnie w duszne, lipcowe popołudnie... GazpachoSkładniki:1 kg pomidorów1/2 kg ogórków1/2 czerwonej cebuliSólPieprzSłodka papryka w proszku1 łyżka soku z limonki1 łyżeczka chili w płatkach1 łyżka oliwy z oliwekCzerstwe pieczywo na grzankiWykonanie:Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu również kroimy w kostkę. Mieszamy ogórki z pomidorami i cebulą i całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sok z limonki, oliwę, chili, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.Odstawiamy do lodówki- zupa powinna być dobrze schłodzona.W tym czasie czerstwe pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Schłodzoną zupę podajemy z grzankami.