ßßß
Dziwnie mi się do tego przyznawać, ale na Wielkanoc nigdy nie jemy mazurka... Ani babki... U nas prawdziwie świątecznym ciastem jest sernik. Nieważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie - na stole stanie sernik. Kiedy kilka lat temu zrobiłam te małe serniczki zamiast dużego, wywołały prawdziwą furorę. Od tej pory robię je co roku. Zaletą jest to, że mają delikatny, a nie uderzający alkoholowy smak. Ponadto, taki jajeczny trunek bardzo pasuje do wielkanocnych wypieków.(14 serniczków)130g kakaowych ciastek40g masła (roztopionego)2 jajka100g cukru150 ml adwokatu500g sera na sernik2 łyżki mąkiCiastka rozgnieść na drobny miał i wymieszać ze stopionym masłem. Wkładać do papilotek po jednej łyżeczce i mocno docisnąć do dna.W misce utrzeć jajka, cukier i adwokat. Dodać ser i dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę i zmiksować ponownie. Nakładać po 3 łyżeczki masy do każdej papilotki. Piec 40 minut w 170 stopniach.Odstawić serniczki do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.Smacznego!