Wykonanie
Dziwnie mi się do tego przyznawać, ale na Wielkanoc nigdy nie jemy mazurka... Ani babki... U nas prawdziwie świątecznym
ciastem jest sernik. Nieważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie - na
stole stanie sernik. Kiedy kilka lat temu zrobiłam te małe serniczki zamiast dużego, wywołały prawdziwą furorę. Od tej
pory robię je co roku. Zaletą jest to, że mają delikatny, a nie uderzający
alkoholowy smak. Ponadto, taki jajeczny trunek bardzo pasuje do wielkanocnych wypieków.(14 serniczków)130g
kakaowych ciastek40g
masła (roztopionego)2
jajka100g
cukru150 ml
adwokatu500g
sera na sernik2 łyżki
mąkiCiastka rozgnieść na drobny miał i wymieszać ze stopionym
masłem. Wkładać do papilotek po jednej łyżeczce i mocno docisnąć do dna.W misce utrzeć
jajka,
cukier i
adwokat. Dodać
ser i dokładnie zmiksować, następnie dodać
mąkę i zmiksować ponownie. Nakładać po 3 łyżeczki masy do każdej papilotki. Piec 40 minut w 170 stopniach.Odstawić serniczki do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem posypać
kakao.Smacznego!