ßßß Cookit - przepis na Tiramisu z kajmakiem według Pascala

Tiramisu z kajmakiem według Pascala

nazwa

Wykonanie

Przepis na tiramisu z kajmakiem pochodzi z programu "Gotuj z Pascalem".
Jest to właściwie dokładne odwzorowanie, poza owocami - mango zamieniłam na brzoskwinie.
Stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznego tiramisu, myślę że będzie smakowało zarówno jego miłośnikom, jak i tym, którzy nie lubią kawy. Mnie urzekło swoim smakiem.
Składniki:
4 jajka
2 pełne łyżki masy kajmakowej
50 ml likieru Amaretto
250 g serka mascarpone
1 opakowanie rurek waflowych (125 g)
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Brzoskwinie pokroić w kostkę i zalać połową likieru.
Jajka umyć i sparzyć. Żółtka roztrzepać i połączyć z masą kajmakową. Dodać serek , pozostały likier i dokładnie wymieszać (można użyć miksera, ale żółtka nie muszą być idealnie ubite, chodzi tylko o to, żeby wszystko dobrze się połączyło)
Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą serową (białka dodawać do masy a nie odwrotnie)
Kilka sztuk rurek pokroić na kawałki 1-2 cm. Dodać do kremu. Wymieszać.
Na spód pucharków wykładamy połowę brzoskwiń (masy wychodzi sporo, na 6 porcji będzie na pewno). Na owoce wykładamy masę. Pucharki zakrywamy folią spożywczą i na kilka godzin wkładamy do lodówki. Przed podaniem na wierzch układamy resztę brzoskwiń i dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/02/Tiramisu-z-kajmakiem-wedlug-Pascala.html