Wykonanie
Kochani, wiem, że dla wielu z was jednym z największych problemów w przejściu na dietę wegańską lub opartą o nieprzetworzone produkty roślinne jest wykluczenie ze swojego jadłospisu
jajek . Jak coś upiec, gdy w większości przepisów to właśnie
jajko jest istotnym składnikiem? Nie ukrywam, temat dość trudny, jednak nie aż tak skomplikowany, jak nam się wydaję. Podstawą jest zmiana myślenia, uwierzenie, że wszystko jest możliwe i nie poddawanie się po pierwszej porażce - każdemu się zdarzają, nawet mnie. A wegańskie zamienniki
jajka istnieją i na pewno nieświadomie macie je w swojej kuchni.Każdy wegański kucharz/kucharka ma swoje ulubione zamienniki
jajka . Według mnie najbardziej wdzięcznym produktem jest tzw. "
jajko lniane " i
mąka ziemniaczana . Oba te produkty są dość neutralne, nie nadają wyraźnego smaku (z
jajka lnianego bym zrezygnowała, jeśli jesteście bardzo mocno "wyczuleni" na smak lnu, ja go w wypiekach nie wyczuwam).Bardzo prostymi i bezpiecznymi zamiennikami
jajka są także wszelkiego rodzaju
owoce -
banany,
musy jabłkowe, musy
brzoskwiniowe i warzywne puree . Niestety, nadają one ciastu własny smak i
słodycz, więc nie we wszystkim możemy je wykorzystać.Wydaję się wam to wszystko skomplikowane? Oczywiście, niełatwo jest upiec coś wegańskiego z przepisu zawierającego
jajka, ale obiecuję wam, że z czasem będzie już z górki. Będziecie patrzeć na przepis nie-wegańskie, a w głowie jednocześnie będzie się rodził jego wegański odpowiednik. Wiem, co mówię, sprawdziłam to na sobie :)Aby wam pomóc w tworzeniu własnych wegańskich przepisów stworzyłam tabelkę najbardziej popularnych zamienników
jajka . Mam nadzieję, że wam się przyda.
Owocnego pieczenia!
Tworząc tabelkę wykorzystałam własne doświadczenie i informacje zawarte na dwóch stronach - www.wikihow.com i www.mamaalergikagotuje.pl .