ßßß
Przepis przedstawiam po moich delikatnych modyfikacjach, a znalazłam go w Kulinarnych Wyprawach Jamiego ;) Przepis inspirowany kuchnią marokańską. Zapraszam do akcji Jamie Oliver - przepisy z podróżySkładniki (1 porcja):- 50 g suszonych moreli- 1 pomarańcza- 1 szklanka mleka/wody- 50 g kuskusu- 1 łyżeczka miodu- mielony cynamon- garstka pistacjiMorele grubo pokrój, włóż do miski razem ze skórką otartą z pomarańczy. Zalej morele taką ilością, żeby przykrywała morele, ale nie więcej. Wyciśnij sok z pomarańczy. Kuskus wsyp do garnka, zalej połową soku i mlekiem/wodą. Dodaj miód i doprowadź wszystko do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Pilnuj, żeby kuskus się nie wysuszył, w razie czego dodaj trochę wody. W tym czasie upraż pistacje na suchej i rozgrzanej patelni kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Możesz je przed podaniem skropić łyżeczką miodu. Tuż przed podaniem, zblenduj morele z drugą połową soku z pomarańczy. Przełóż kuskus do miseczki, polej zblendowanymi morelami. Na koniec posyp pistacjami i cynamonem.