Wykonanie
Przepis przedstawiam po moich delikatnych modyfikacjach, a znalazłam go w Kulinarnych Wyprawach Jamiego ;) Przepis inspirowany kuchnią marokańską. Zapraszam do akcji Jamie Oliver - przepisy z podróżySkładniki (1 porcja):- 50 g
suszonych moreli- 1
pomarańcza- 1 szklanka mleka/wody- 50 g
kuskusu- 1 łyżeczka
miodu- mielony
cynamon- garstka
pistacjiMorele grubo pokrój, włóż do miski razem ze skórką otartą z
pomarańczy. Zalej
morele taką ilością, żeby przykrywała
morele, ale nie więcej. Wyciśnij sok z
pomarańczy.
Kuskus wsyp do garnka, zalej połową soku i mlekiem/wodą. Dodaj
miód i doprowadź wszystko do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Pilnuj, żeby
kuskus się nie wysuszył, w razie czego dodaj trochę
wody. W tym czasie upraż
pistacje na suchej i rozgrzanej patelni kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Możesz je przed podaniem skropić łyżeczką
miodu. Tuż przed podaniem, zblenduj
morele z drugą połową soku z
pomarańczy. Przełóż
kuskus do miseczki, polej zblendowanymi
morelami. Na koniec posyp
pistacjami i
cynamonem.