ßßß Cookit - przepis na Kokosowy sernik na śmietanie

Kokosowy sernik na śmietanie

nazwa

Wykonanie

Miało wyjść magiczne ciasto, bo powinno się pięknie rozwarstwić: kokos na dole a śmietankowa masa na górze. Może wypowiedziałam nie to zaklęcie, albo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób.
Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopi śmie ATavola (Kwieceń 2008).
300 ml śmietanki 32% (u mnie 250 ml)
150 ml mleka( u mnie 200 ml)
125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić)
90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g)
80 g mąka pszenna
4 jajka
120 g cukru
1 cytryna bio( skórka i sok)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania.
Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę.
Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem.
Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego, a w środku jest troszkę wilgotne. Ten sernik sam w sobie jest wilgotnie-kremowy.
Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia. Przed podaniem kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/05/kokosowy-sernik-na-smietanie.html